Recent Posts

onsdag 31 augusti 2011

Figurdesign


Efter en mysig helg i Kalmar är jag åter på kontoret.
I går pratade jag Musse Pigg med Tumba animatörerna. Deras årliga besök på museet var som alltid trevligt. Kul att se elever som brinner för det dom pluggar! Jag ser fram emot att se deras serier och filmer i framtiden.

På morgonen har jag pillat med lite karaktärsdesign på en av figurerna i "Döda Rummet"
Jag tror att jag börjar bli nöjd. Han är inte riktigt färdig, men jag har nästan hittat honom.

Karaktärsdesign kan vara både en fröjd och en mardröm. Ibland hittar jag figuren nästan genast, andra gånger tar det omkring 10 försök. Den knepigaste karaktären var helt klart Bess R Wisser i "Resenärerna" där krävdes det 20-30 skisser innan jag hittat rätt.
Undrar vad det är som gör att vissa figurer inte känns rätt redan på första försöket. Skulle någon annan än jag märka någon skillnad, om jag bara tog första skissen? Eller är det så att karaktärerna redan bor i berättelsen och det är upp till mej att hitta dom. Nåja, nu är det hög tid att återvända till ritplattan!

Ta-ta! Ola

måndag 22 augusti 2011



Judiska Museet startar kurs i serieskapande.

I samband med den nu pågående utställningen ”Superhjältar och Antihjältar” på Judiska Museet i Stockholm kommer under hösten en kurs i att skapa serier att anordnas på initiativ av museet.

I våras startade utställningen ”Superhjältar och Antihjältar – I tecknade serier från Stålmannen till fröken märkvärdig” på Judiska Museet i Stockholm. Utställningen fortsätter fram till 13 november 2011 och är ett samarbete mellan Brombergs förlag AB, Seriefrämjandet, Serieteket och Åbergs museum i Bålsta.

I anslutning till utställningen startar nu museet en kurs i serieskapande. Kursen kommer att ledas av Per Demervall och Ola Skogäng, båda två väl meriterade serietecknare och författare med mångårig erfarenhet inom branschen. Kursen startar i slutet av september med en åldersgräns från 16 år.


För mer information kontakta:

Yvonne Jacobsson: 08-55773561

Yael Fried: 08-55773563

fredag 19 augusti 2011

Magi

Anledningen till att jag skriver och tecknar serier, är för att jag vill underhålla. Jag vill att du som läsare för en liten stund ska vilja kliva in i den där världen på seriesidan. Jag vill att du ska känna magin! Att teckna serier är för det mesta allt annat än magi. Det är inte ett hårt jobb, men det kan vara tröttsamt och ibland lite tråkigt. Men ibland händer det, ibland blir en bild magisk. Så lyckad och rolig att göra, att jag undrar om bilden verkligen kom från min penna! I går tog den här dörren mej till det där magiska riket, det var länge sedan jag var där. I dag ska jag glänta på den och kika in... vill du följa med?

Ta-ta! Ola

söndag 14 augusti 2011

Ny arbetsvecka

I dag söndag börjar en ny arbetsvecka. Jag brukar försöka vara ledig på lördagen men ägna söndagen i ateljén. Trots att Anna sitter i Kalmar så ska hon i dag jobba med mej, via videolänk. Så i dag får jag sällskap! Mysigt!!!

Nu väntar Ritplattan. Ola

fredag 12 augusti 2011

Dagen i bilder

Den här dagen har jag spenderat med min gode kamrat Stefan. Vi har haft med oss min extended Ida på fotosafari i det gröna. Bilderna ska användas till en reklamfolder. Ida var en synnerligen bra modell, mera sånt! Efter arbetet och en bit mat, passade vi på att fotografera några ödehus och en pratglad gris. Jag är galen i grisar! Dom är så sabla söta, roliga och fantastiskt underhållande! Jag blev bra sugen på att ta med en liten en hem. Undrar vad katten skulle säga om det. Hur som helst, det blev en mycket trevlig dag.

Ta-ta! Ola

onsdag 10 augusti 2011

Första officiella sidan!

Nu är den första sidan av Döda Rummet tecknad och färgsatt… eller ja, herr Demervall har tecknat ett helt gäng sidor medans jag försökt lära mej att teckna i Manga Studio. Men hur som haver, så är i varje fall den första sidan från min penna färdig. Stilen blir en aningens mera skissartad om man jämför med Theo. Även färgmässigt finns det små skillnader, men jag tror att det kommer bli bra. Ett riktigt äventyr blir det! Den märkligaste Strinberg-influerade serieromanen någonsin! Tänk om jag vetat vart Strindbergs ockulta dagbok skulle ta mej och Per, den där dagen i antikvariatet i Kalmar. Tack Anna för att du sa åt mej att köpa den!

Nu, vidare mot nästa äventyr! Ola

tisdag 9 augusti 2011

Svenska Dagbladet skrev idag...

... ”Valhall” på sin tid var Nordens storskaliga seriehappening håller Skogängs kuriositeter kanske på att bli vår tids.

fredag 5 augusti 2011

Manga Studio och jag är kompisar nu

Efter lite svordomar och kopiösa mängder te, så är Mangan och jag ganska bra kompisar.
Det var inte lätt att ta steget till att teckna digitalt. Inte så mycket för att jag är en bakåtsträvare som med fasa skyggar för tekniska finesser, utan snarare för att det var så sabla svårt att lyfta blicken från min hand och penna när jag tecknar. Det är lustigt hur mycket som sitter i muskelminnet. Ännu lustigare är det hur fort man vänjer sej vid nya hjälpmedel. Efter några dagar med min i-phone så fann jag mej själv, frenetiskt fingrande på dataskärmen för att förgäves kunna scrolla ned en hemsida.
Hur som helst. Här ovan ser du resultatet av en miljöskiss från "De förlorade sidornas bok" som jag testat att tuscha i Manga Studio. Det ser liiite annorlunda ut, men jag är nöjd. Det ligger nog faktiskt närmare det sättet som jag alltid velat tuscha Theo, men aldrig riktigt genomfört.
Originalet hittar ni i "De förlorade sidornas bok" sid 77.

Om du trycker på bilden så får du se en större version av den. Kom ihåg att använda musen om du inte sitter på en i-phone ;)

Nu är det dags att återvända till "Döda rummet"

Ta-ta! Ola

tisdag 2 augusti 2011

Resultatet av Bulltävlingen!


Kära läsare, jag ber om ursäkt för att jag inte publicerade vinnaren i bull-tävlingen, redan i går.
Jag har räknat, räknat och räknat… och efter det tog jag en fika.

Det har visat sej att det var en svår tävling!
Jag har fått ihop totalt 14 rutor som innehåller bullar i de tre böckerna.

Mumiens blod:
Sid 127. 2 rutor.
Sid 128. 1 ruta.
Sid 131. 2 rutor.

De förlorade sidornas bok:
Sid 15. 1 ruta.
Sid 56. 1 ruta.

I dödsskuggans dal:
Sid 54. 2 bilder.
Sid 55. 1 bild.
Sid 135. 2 bilder.
Sid 136. 1 bild.
Sid 183. 1 bild.

Ingen lyckades tyvärr pricka in alla rutorna. Den som kom närmast var Benni i Danmark med sina 13 rutor. Benni hade även tagit med rutor där man ser rester efter bullar, helt suveränt!
Men eftersom det var rutor där BULLAR förekommer i bild, så är det ju inte helt rätt. Men fantastiskt bra ändå!
Eftersom Benni kom så nära och var så kreativ, så skickar jag ändå ett serieoriginal till honom, men någon bullfika blev det tyvärr inte!

Ett stort tack till alla er som deltog i tävlingen.

Ola

måndag 1 augusti 2011

Tävlingen är slut...

... och jag räknar bullar och kontrollerar tävlingsbidrag!
Under dagen kommer vinnaren presenteras här på Ockulta dagboken.

Förutom det försöker jag lära mej Manga Studio. Det går sisådär, men skam den som ger sej!

Ola